quilt vakanties

Anna-Art Blog Free-motion quilting

BLOG

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe data en activiteiten, abonneer je dan op onze blog (maximaal één keer per maand). Je kunt je op elk gewenst moment weer afmelden.
Klik hier om lid te worden van de blog: anna-art-blog

Artikel januari 2021


Een quilt met 50 jaar historie...

longarmDe Lock Down en avondklok-periode zijn prima ogenblikken om 50 jaar lapjes aan herinneringen nu helemaal af te ronden.

De top van vierkantjes gemaakt van reepjes reststof (zie 2 blogs geleden) heeft toch weer een tijdje in de kast gelegen: 2020 was een raar jaar…Na een laat begonnen en langer opgerekt toeristenseizoen in ons keramiekcentrum, was er in de herfst dan eindelijk weer tijd om te quilten. De quilt waar lapjes vanaf mijn jeugd in verwerkt zitten (mijn nachtponnetje van flanel, mijn “zonnig” rokje…) en die stukje bij beetje door de jaren heen vervaardigd is, heeft onder vele naaimachines gelegen. De top kon uiteindelijk op de prachtige nieuwe Longarm (zie vorig artikel) gequilt worden.


longarm
     quiltenNa 4 oefenquilts en kilometers garen (het is een andere techniek, dat werken op een longarm, dat wilde ik eerst goed in de vingers krijgen) heb ik maar meteen een quilt van 2m20 x 2.20 op de machine gespannen. Ik heb me uitgeleefd en een stuk of 20 verschillende quiltmotieven gebruikt (elk blok kreeg een ander motiefje), en het resultaat mag er zijn:quilt
     lesToen durfde ik mijn blokjesquilt met 50 jaar aan herinneringen wel aan, die kreeg een overall design met hartjes en spiralen (klik hier of op de foto voor filmpje):


freemotion
      quiltingAlleen de rode rand er nog omheen (als je zoals ik een goed gevulde kast vol lappen hebt, vind je ook snel een bijpassende stof) en voilą:

Klik op de foto om te vergroten.      


Zie voor data
Zie voor reserveren

Happy quilting,

Annetje
patchwork
    cursus

Dream Big...

Iedereen droomt van beter, mooier, meer…
Heb jij dat ook, dat je je afvraagt hoe fijn het zal zijn om te kunnen quilten op een grote longarm quiltmachine? Dat je een groot vlak van je quilttop in een paar zwierige bewegingen doorquilt…?

Mijn grootmoeder naaide alle kleding voor haar 12 kinderen en zichzelf op haar singer trapnaaimachine.
Ikzelf had als kind een speelgoed naaimachientje op batterijen, dat wel werkte maar niet echt handig was.
Gelukkig mocht ik vrij snel leren naaien op de elektrische machine van mijn moeder, en toen ik zwanger was van mijn eerste kindje kocht ik een Bernina.
Quilten ging daar ook wel op, maar het was lastig om de bulk van de quilt in dat kleine gat (de harp) van de naaimachine te manoeuvreren; dus kwamen er 3 Janome naai/quilt machines (ook voor mijn cursisten). Heerlijk, alle ruimte om je quilt te draaien en om met free-motion quilting mooie motieven te naaien op de quilt.

Op beurzen en zo keek ik vaak naar longarm quiltmachines en liet ik mij alle ins en outs uitleggen, maar steeds verzon ik weer smoezen waarom ik misschien toch niet…
Tot ik afgelopen september de kans kreeg een nauwelijks gebruikte longarm quiltmachine over te nemen van mijn naaimachine-handelaar. Ik kende de machine, ik had hem al eens gehuurd om ter plekke in de zaak een grote quilt op door te quilten (en ik geloof dat ik een van de weinigen was die hem ooit gebruikte), en ik was eerlijk gezegd nogal geļntimideerd door deze imposante stellage…
Na twijfelen en dromen heb ik uiteindelijk besloten JA te zeggen. Ik heb ruimte gecreėerd in mijn atelier en in oktober kwam de dealer om het frame met de geleiders en de loeizware naaimachine op wieltjes te installeren. Sinds de eerste week was ik verslaafd…
Het is een andere tak van sport om staand achter een bewegende naaimachine te quilten, maar wat gaat dat heerlijk! Als ik het motief eenmaal in mijn hoofd heb (ik oefen eerst op papier), laat ik de machine over de quilt sandwich zwieren en ontstaan er in razend tempo de schitterendste motieven op mijn quilt.

Om te zien hoe de longarm werkt: klik hier: HQ longarm
quilt cursus
En het mooie is: deze machine staat ook ter beschikking voor jou! Dus behalve de 3 Janome quilt/naaimachines waarop elke cursist tijdens mijn quiltweek een top kan naaien en quilten, staat er: de longarm. Daarop kun je oefenen (op een proeflap) en daarmee kun je eventueel delen van je quilt versieren!

Zin om ook eens op een longarm te quilten? Kom in april of september (óf in een winterweek op aanvraag) lekker een weekje quilten; even weg uit je gewone leven en de hele dag niets anders hoeven dan spelen met lapjes en kleuren, naaien en quilten.

Zie voor data
Zie voor reserveren

Happy quilting,

Annetje

quilten
     Frankrijk

UFO wordt TOP

Regelmatig komen er weer berichten over UFOs in het nieuws. Maar dat er nu zelfs UFOs gesignaleerd zijn in ons kleine dorpje in de Lorraine...? En nog wel een hele speciale, gemaakt van allemaal restjes textiel...

Ik heb hier in Vannecourt meerdere UFOs (unfinished objects) in de kast liggen. Je kent het vast wel, die met enthousiasme begonnen, maar nooit afgemaakte quilts die roepen: Maak mij af! In dit geval gaat het om een doos vol vierkantjes, genaaid van reepjes reststof. Ik was al met deze blokjes begonnen toen ik nog in Nederland woonde, het zal in 2005 geweest zijn, en er zitten dan ook zoveel dierbare herinneringen in! Oh ja, de stof van de pyjama van mijn vader, ja, die gordijnen hadden de kinderen toen ze klein waren, oh ja, die lapjes had ik voor de babyquilt voor de buren gekocht... Heerlijk, dat feest der herkenning.

Ik telde onlangs hoeveel vierkantjes ik eigenlijk al klaar had, misschien kon ik beginnen met het aan elkaar zetten? Ik bleek rond de 400 vierkantjes te hebben. Toen besloot ik even hard door te werken en al ras had ik 432 vierkantjes, waren ze allemaal op maat bijgesneden, kon ik beginnen aan de rijen van 18 blokjes en vervolgens met het aan elkaar naaien van de 24 repen. Ik wilde nooit blokjes met dezelfde stofjes erin naast elkaar hebben en dat is met wat schuiven gelukt.

Hoewel: toen ik eergister de hele top trots als een pauw aan de muur hing, zag ik dat er toch twee blokjes met een prachtig paars Vlisco-stofje pal naast elkaar terecht gekomen waren. Ik laat ze zitten, het gezegde van de Amish indachtig: er moet altijd een foutje in een quilt zitten, want mensen zijn nou eenmaal niet perfect (waar zij dan nog aan toevoegen: dat is alleen God).

quilten_Vakantie

Klik hier om te vergrotenDus nu de top af is, volgt de grote uitdaging: hoe ga ik dit quilten?!

Tot binnenkort, met een foto van deze TOP die dan veranderd is in een echte affe quilt.

Groetjes uit Frankrijk en Happy quilting,

Annetje


quilten
    vakantie

De Quilt Voor Mijn Jongste!

Ik had een poosje geleden beloofd jullie op de hoogte te houden van de vorderingen van deze door onze bijna-op-kamers-gaande puber samengestelde bedquilt. Nou: hij is af! En hoe!

quilt
    opspannen tussenvulling opspannen

Ik zal de verschillende etappes van het maken van deze quilt laten zien. Nadat de volgorde van de zwarte, witte, gouden en beige vierkantjes bepaald is, naai ik eerst de blokjes aan elkaar tot rijen. Dan naai ik deze rijen aan elkaar vast (een hele klus: alle naden moesten natuurlijk mooi aansluiten) en voila: de top is klaar. Hier zie je hoe ik zwarte achterkantstof op de tafeltennistafel in de schuur vast getapet heb.

Daarna heb ik de tussenvulling erop geplakt. Ik gebruik KK100 textiellijm van Gunold, die je losjes op de stof kunt spuiten. Ik heb wel gemerkt dat hij bij vrieskou niet zo goed plakt (gelukkig droogde de lijm binnen alsnog). Geen angst dat je quilt stijf wordt van die plaklaag of dat hij meteen in de was moet als hij af is; je merkt niks meer van dat laagje. Ook je naald heeft er geen moeite mee als je gaat doorquilten. Plakken is (voor mij) echt een veel makkelijkere methode dan doorrijgen of vastspelden!

quilt
    sandwich

Vervolgens gaat de top op de vulling. Ik vind het makkelijk om de top (goede zijden op elkaar) half dubbel te vouwen en dan eerst de helft precies goed te leggen; dan vouw ik de top open en strijjk alles recht. Om te gaan plakken sla ik een deel van de top weer terug, bespuit de vulling aan de open kant en vlij de top er voorzichtig over. Idem met de andere kant en dan

is de quiltsandwich klaar. Ik steek vaak toch nog wat van mijn kleine gebogen veiligheidsspeldjes in de hoeken en langs de randen; dat zijn toch de plekken die het eerst loslaten door het manoeuvreren van de quilt en dat wil ik voorkomen.

walking foot

Het doorquilten van deze quilt heb ik gedaan met twee verschillende quiltvoetjes: ik begon met de walking-foot. Ik naai met goud garen (Seralon van Mettler, heerlijk spul dat bijna nooit knapt ondanks de kracht van het free-motion quilten) voetje-breed naast alle naden een rechte lijn. Dit geeft een leuk effect en houdt de 3 lagen prima op elkaar. walking foot

free motions quilten blaadje

Daarna naai ik met een open, transparant quiltvoetje (en met de feeddogs van de naaimachine omlaag) op enkele effen zwarte blokjes in free-motion een blaadje. Niet te vaak, de quilt is vanwege de vele verschillende stofjes en kleuren al druk genoeg. Die blaadjes zijn echt de finishing touch.Nu nog een rand van dezelfde stof als de achterkant. Ik naai hem altijd aan de voorkant vast met de machine, maar werk de achterkant af met de hand. Een heerlijk klusje, je ziet de hele quilt nog een keer onder je handen voorbij komen. Dan signeren en klaar!Kom genieten van een workshop quilten op een van onze semi-professionele naaimachines, voor beginners en gevorderden. Een week inclusief verblijf, maaltijden en alle quiltmaterialen.

* Voor beschikbare data zie: data

* Voor weken op aanvraag: zie vrije weken

salama mamas

Salama Mamas

Afgelopen september was ik in de Vogezen voor het grote quilt festival dat daar jaarlijks wordt gehouden. Ik had mezelf getrakteerd op een bezoek van 4 dagen, zodat ik nu eindelijk eens alle tentoonstellingen kon bekijken en een cursus kon volgen. Zo kwam het dat ik al -verliefd- geworden was op een spetterende scrappy quilt van Afrikaanse stoffen, voordat ik de lezing van Dorothy Stockell (voorzitster van het Keniaanse Quilters Gilde) over een Afrikaanse manier van quilten had bijgewoond. En wie schetste mijn verbazing toen bleek dat nou juist die fantastische quilt ...

Salama
    Mamas KeniaRechts: Lydia

... te koop was! Dorothy begon haar lezing over de alleenstaande, werkloze moeders van de Salama Gachie Community school in Nairobi, Kenia, die geen geld hadden om het schoolgeld van hun kinderen te betalen. Dorothy had deze moeders uitgenodigd om te leren quilten en bood hen de mogelijkheid om hun quilts te verkopen. Ze liet een powerpoint zien, waarop wij de dames die meededen aan het project in de afgelopen jaren zagen. Eerst waren het verlegen dames, in joggingbroek, met een mutsje over hun haar getrokken, een beetje gegeneerd dat ze op de foto moesten. Hun eerste quilts waren kakofonische samenraapsels van 1000 kleuren, die bijna zeer deden aan je ogen. Een paar maanden later werd de groep weer gefotografeerd; dit keer hadden de dames zich in het nieuw gestoken. Die quilts waren al wat rustiger van kleur, er was bv voor alleen blauwe tinten gekozen, of juist geel, maar niet meer alles door elkaar. De laatste foto - die kwam na een hele interessante uitleg over de onconventionele manier waarop deze vrouwen hun quilts naaien, was om tranen van in je ogen te krijgen. Hier stonden 3 zelfbewuste onderneemsters, met mooie jurken, keurige kapsels en kaarsrechte ruggen: 3 dames die in hun eigen onderhoud en dat van hun kinderen konden voorzien door quilts te maken en zelfs quiltles te geven! De quilts die nu gemaakt worden zijn harmonisch, artistiek, vol levenslust en creativiteit! Vanzelfsprekend had de spreekster enkele quilts meegebracht om voor de Salama Mamas te verkopen. Ik wilde best participeren, maar wat er nog te koop was, was me te bont gekleurd. Als er nou zoiets te koop was als die schitterende oranje quilt die ik een paar dagen geleden al gezien had op de tentoonstelling, nee, dan ... Waarop Dorothy me lachend aankeek en zei dat die quilt natuurlijk ook te koop was, aan het eind van het festival! En zo is het gekomen dat deze Orange Beauty , gemaakt door Salama Mama Lydia, in mijn bezit gekomen is, 5 minuten na sluitingstijd van het quiltfestival!Voor wie liever met rolmes, lineaal en lekker grote naaimachine werkt:

* Voor beschikbare data zie: data
* Weken op aanvraag: zie vrije weken

Klik hier voor de prijs: tarief

Klik hier om te reserveren: boeking


Happy quilting!

art nouveau

Nieuwe ronde, Art Nouveau kansen

Herinner je je nog het aanbod op mijn site: een week quilten in Vannecourt met een dagtrip naar de grootste quilt-tentoonstelling en markt in Ste Marie aux Mines? Nou, daar was een hoop belangstelling voor! Omdat niet iedereen in die ene week kan, hebben we een leuk alternatief thema op het programma gezet, een Art Nouveau kans:

Wij organiseren een quiltweek met als thema: Art Nouveau. Dat zijn die mooie organische vormen die tussen 1890 en 1914 in Europa populair waren, zoals op de plaatjes hier. Heel geschikt om in een quilt te verwerken, zo simpel of zo ingewikkeld als je zelf wil. Halverwege deze speciale week brengen we een bezoek aan Nancy, waar de Jugendstil bekend staat als Ecole de Nancy¯. Ik neem je mee naar een huis dat helemaal ingericht is in deze Art Nouveau-stijl, en verder zullen we door de schitterende stad wandelen, waar deuren, ramen, gevels, balkonhekjes etc Art Nouveau ademen...Kom genieten van een workshop quilten op een van onze semi-professionele naaimachines, voor beginners en gevorderden. Een week inclusief verblijf, maaltijden, alle quiltmaterialen en een uitstapje naar Art Nouveau-stad bij uitstek: Nancy.
* Voor beschikbare data zie: data
Klik hier voor de prijs: tarief

Klik hier om te reserveren: boeking


PS: er zijn ook nog steeds quiltweken op aanvraag te regelen: je komt met 2 of 3 personen in een door jullie zelf gekozen week naar Vannecourt om te quilten. Stuur dan even een mailtje naar info@anna-art.euu dan kunnen we overleggen.

kerst

zwart
    wilt grijs goud

Met quilt het huis uit

Soms heb je zulke mooie lapjes in je kast liggen, die roepen om gebruikt te worden voor een nieuwe quilt. Ik heb de afgelopen dagen alle kasten en laatjes doorgekeken omdat ik lapjes van 15 x 15 cm in de kleuren zwart/wit/grijs/goud nodig had voor een quilt voor onze dochter die volgend jaar het huis uitgaat. 160 in totaal, genoeg om een mooie eenpersoons quilt te maken van ongeveer 1.30 x 2 m. Ik vond allerlei schatten waarvan ik nauwelijks meer wist dat ik ze had (ah, dat Japanse stofje, oh, die retro stofjes ...) en gelukkig ook een hele stapel lappen en lapjes in de goede kleuren. Zalig om die stof te strijken, er blokken van 15 cm uit te snijden, en om die vierkantjes daarna gesteven en wel op een stapel te leggen. Ik ben een paar keer in mijn atelier bezig geweest en al snel stond de teller boven de 100. Met wat moeite vond ik ook de allerlaatste stukjes en kon het feest beginnen van het uitleggen en beslissen welke kleur waar komt.

Dit heb ik wijselijk aan de toekomstige eigenaresse van de quilt overgelaten (pubers!), en ik moet zeggen, het resultaat mag er zijn...

Ik houd jullie op de hoogte van de vorderingen van deze quilt.

Als je zelf zin hebt om een week te komen quilten in mijn atelier, en om je quilt daarna door te quilten op een serieus grote naaimachine: de quiltweken zijn op aanvraag tussen september en april. Kies een week die jou uitkomt en schrijf je in! Tot binnenkort?!

Happy Quilting!

Annetje

Quilten in Noord-Frankrijk

Kom genieten van een workshop quilten op een van onze semi-professionele naaimachines, voor beginners en gevorderden. Een week inclusief verblijf en maaltijden, in een rustig klein dorpje in Noord-Frankrijk.

Gratis tutorial vilten etuitje quilten

tutorial
     etuitje quilten

Duidelijke werkbeschrijving hoe je een vilten etui voor je mobieltje of bril kunt quilten, GRATIS bij een abonnement op onze quilt-blog.