quilt
        vakanties

Quilt Blog

Anna-Art
knop home knop programma knop verblijf knop boeking knop blog contact

Quilt Vakantie Blog Anna Art

Artikel maart 2019
Vol trots presenteer ik mijn jongste:

De Quilt Voor Mijn Jongste!  

Ik had een poosje geleden beloofd jullie op de hoogte te houden van de vorderingen van deze door onze bijna-op-kamers-gaande puber samengestelde bedquilt. Nou: hij is af! En hoe!
quilten vakantie
Ik zal de verschillende etappes van het maken van deze quilt laten zien. Nadat de volgorde van de zwarte, witte, gouden en beige vierkantjes bepaald is, naai ik eerst de blokjes aan elkaar tot rijen. Dan naai ik deze rijen aan elkaar vast (een hele klus: alle naden moesten natuurlijk mooi aansluiten) en voilà: de top is klaar.
Hier zie je hoe ik zwarte achterkantstof op de tafeltennistafel in de schuur vast getapet heb.
quilt opspannentussenvulling opspannen
Daarna heb ik de tussenvulling erop geplakt. Ik gebruik KK100 textiellijm van Gunold, die je losjes op de stof kunt spuiten. Ik heb wel gemerkt dat hij bij vrieskou niet zo goed plakt (gelukkig droogde de lijm binnen alsnog).
Geen angst dat je quilt stijf wordt van die plaklaag of dat hij meteen in de was moet als hij af is; je merkt niks meer van dat laagje. Ook je naald heeft er geen moeite mee als je gaat doorquilten. Plakken is (voor mij) echt een veel makkelijkere methode dan doorrijgen of vastspelden!

Vervolgens gaat de top op de vulling. Ik vind het makkelijk om de top (goede zijden op elkaar) half dubbel te vouwen en dan eerst de helft precies goed te leggen; dan vouw ik de top open en strijjk alles recht. Om te gaan plakken sla ik een deel van de top weer terug, bespuit de vulling aan de open kant en vlei de top er voorzichtig over. Idem met de andere kant en dan
quilt sandwich
is de quiltsandwich klaar. Ik steek vaak toch nog wat van mijn kleine gebogen veiligheidsspeldjes in de hoeken en langs de randen; dat zijn toch de plekken die het eerst loslaten door het manoeuvreren van de quilt en dat wil ik voorkomen.

Het doorquilten van deze quilt heb ik gedaan met twee verschillende quiltvoetjes: ik begon met de walking-foot. Ik naai met goud garen (Seralon van Mettler, heerlijk spul dat bijna nooit knapt ondanks de kracht van het free-motion quilten) voetje-breed naast alle naden een rechte lijn. Dit geeft een leuk effect en houdt de 3 lagen prima op elkaar.
walking foot
Daarna naai ik met een open, transparant quiltvoetje (en met de feeddogs van de naaimachine omlaag) op enkele effen zwarte blokjes in free-motion een blaadje. Niet te vaak, de quilt is vanwege de vele verschillende stofjes en kleuren al druk genoeg. Die blaadjes zijn echt de finishing touch.
free motions quilten blaadje
Nu nog een rand van dezelfde stof als de achterkant. Ik naai hem altijd aan de voorkant vast met de machine, maar werk de achterkant af met de hand. Een heerlijk klusje, je ziet de hele quilt nog een keer onder je handen voorbij komen. Dan signeren en klaar!

Kom genieten van een workshop quilten op één van onze semi-professionele naaimachines, voor beginners en gevorderden. Een week inclusief verblijf, maaltijden en alle quiltmaterialen.

* Voor beschikbare data zie: programma

* Voor weken op aanvraag: zie vrije weken


Happy Quilting!

Annetje

Salama Mamas…

Afgelopen september was ik in de Vogezen voor het grote quiltfestival dat daar jaarlijks wordt gehouden. Ik had mezelf getrakteerd op een bezoek van 4 dagen, zodat ik nu eindelijk eens álle tentoonstellingen kon bekijken en een cursus kon volgen. Zo kwam het dat ik al “verliefd” geworden was op een spetterende scrappy quilt van Afrikaanse stoffen, vóórdat ik de lezing van Dorothy Stockell (voorzitster van het Keniaanse Quilters Gilde) over een Afrikaanse manier van quilten had bijgewoond. En wie schetste mijn verbazing toen bleek dat nou juist díe fantastische quilt…
salama mamas
… te koop was! Dorothy begon haar lezing over de alleenstaande, werkloze moeders van de Salama Gachie Community school in Nairobi, Kenia, die geen geld hadden om het schoolgeld van hun kinderen te betalen. Dorothy had deze moeders uitgenodigd om te leren quilten en bood hen de mogelijkheid om hun quilts te verkopen. Ze liet een powerpoint zien, waarop wij de dames die meededen aan het project in de afgelopen jaren zagen. Eerst waren het verlegen dames, in joggingbroek, met een mutsje over hun haar getrokken, een beetje gegeneerd dat ze op de foto moesten. Hun eerste quilts waren kakofonische samenraapsels van 1000 kleuren, die bijna zeer deden aan je ogen. Een paar maanden later werd de groep weer gefotografeerd; dit keer hadden de dames zich in het nieuw gestoken. Die quilts waren al wat rustiger van kleur, er was bv voor alleen blauwe tinten gekozen, of juist geel, maar niet meer alles door elkaar. De laatste foto – die kwam na een hele interessante uitleg over de onconventionele manier waarop deze vrouwen hun quilts naaien, was om tranen van in je ogen te krijgen. Hier stonden 3 zelfbewuste onderneemsters, met mooie jurken, keurige kapsels en kaarsrechte ruggen: 3 dames die in hun eigen onderhoud en dat van hun kinderen konden voorzien door quilts te maken en zelfs quiltles te geven! De quilts die nu gemaakt worden zijn harmonisch, artistiek, vol levenslust en creativiteit! Vanzelfsprekend had de spreekster enkele quilts meegebracht om voor de Salama Mamas te verkopen. Ik wilde best participeren, maar wat er nog te koop was, was me te bont gekleurd. Als er nou zoiets te koop was als die schitterende oranje quilt die ik een paar dagen geleden al gezien had op de tentoonstelling, nee, dán… Waarop Dorothy me lachend aankeek en zei dat die quilt natuurlijk óók te koop was, aan het eind van het festival! En zo is het gekomen dat deze Orange Beauty , gemaakt door Salama Mama Lydia, in mijn bezit gekomen is, 5 minuten na sluitingstijd van het quiltfestival! 
Salama
       Mamas Kenia
Rechts: Lydia
En als je geïntereseerd bent in de werkwijze van de Salama Mothers: alle lapjes worden op een kente (lendendoek) genaaid, dakpansgewijs, vanuit de randen naar het midden toe. Elk nieuw lapje wordt met omgeslagen randen – om geen rafels te zien –  op z’n plek gelegd en het geheel wordt met grote steken borduurgaren vastgezet en tegelijk doorgequilt.

Voor wie liever met rolmes, lineaal en lekker grote naaimachine werkt:

* Voor beschikbare data zie: programma
* Weken op aanvraag: zie vrije weken


Klik hier voor de prijs: tarief
Klik hier om te reserveren: boeking

Happy quilting!


Nieuwe ronde, Art Nouveau kansen…

Herinner je je nog het aanbod op mijn site: een week quilten in Vannecourt met een dagtrip naar de grootste quilt-tentoonstelling en markt in Ste Marie aux Mines? Nou, daar was een hoop belangstelling voor!
Omdat niet iedereen in díe ene week kan, hebben we een leuk alternatief thema op het programma gezet, een Art Nouveau kans:

Wij organiseren een quiltweek met als thema: Art Nouveau. Dat zijn die mooie organische vormen die tussen 1890 en 1914 in Europa populair waren, zoals op de plaatjes hier. Heel geschikt om in een quilt te verwerken, zo simpel of zo ingewikkeld als je zelf wil. Halverwege deze speciale week brengen we een bezoek aan Nancy, waar de Jugendstil bekend staat als “Ecole de Nancy”. Ik neem je mee naar een huis dat helemaal ingericht is in deze Art Nouveau-stijl, en verder zullen we door de schitterende stad wandelen, waar deuren, ramen, gevels, balkonhekjes etc  Art Nouveau ademen...

art nouveau

Kom genieten van een workshop quilten op één van onze semi-professionele naaimachines, voor beginners en gevorderden. Een week inclusief verblijf, maaltijden, alle quiltmaterialen én een uitstapje naar Art Nouveau-stad bij uitstek: Nancy.


* Voor beschikbare data zie: programma
* Voor de prijs: tarief
* Klik hier om te reserveren: boeking

PS: er zijn ook nog steeds quiltweken op aanvraag te regelen: je komt met 2 of 3 personen in een door jullie zélf gekozen week naar Vannecourt om te quilten. Stuur dan even een mailtje naar info@anna-art.eu dan kunnen we overleggen.


kerst
Met quilt het huis uit

Soms heb je zulke mooie lapjes in je kast liggen, die roepen om gebruikt te worden voor een nieuwe quilt. Ik heb de afgelopen dagen alle kasten en laatjes doorgekeken omdat ik lapjes van 15 x 15 cm in de kleuren zwart/wit/grijs/goud nodig had voor een quilt voor onze dochter die volgend jaar het huis uitgaat. 160 in totaal, genoeg om een mooie eenpersoons quilt te maken van ongeveer 1.30 x 2 m.
Ik vond allerlei schatten waarvan ik nauwelijks meer wist dat ik ze had (ah, dat Japanse stofje, oh, die retro stofjes…) en gelukkig ook een hele stapel lappen en lapjes in de goede kleuren. Zalig om die stof te strijken, er blokken van 15 cm uit te snijden, en om die vierkantjes daarna gesteven en wel op een stapel te leggen. Ik ben een paar keer in m’n atelier bezig geweest en al snel stond de teller boven de 100. Met wat moeite vond ik ook de allerlaatste stukjes en kon het feest beginnen van het uitleggen en beslissen welke kleur waar komt.

zwart
       wilt grijs goud

Dit heb ik wijselijk aan de toekomstige eigenaresse van de quilt overgelaten (pubers!), en ik moet zeggen, het resultaat mag er zijn...

Ik houd jullie op de hoogte van de vorderingen van deze quilt.

Als je zelf zin hebt om een week te komen quilten in mijn atelier, en om je quilt daarna door te quilten op een serieus grote naaimachine: de quiltweken zijn op aanvraag tussen september en april. Kies een week die jou uitkomt en schrijf je in! Tot binnenkort?!

Happy Quilting!
    

Annetje

Quilten in Noord-Frankrijk

Kom genieten van een workshop quilten op één van onze semi-professionele naaimachines, voor beginners en gevorderden. Een week inclusief verblijf en maaltijden, in een rustig klein dorpje in Noord-Frankrijk.Gratis tutorial vilten etuitje quilten
tutorial etuitje quilten
Duidelijke werkbeschrijving hoe je een vilten etui voor je mobieltje of bril kunt quilten, GRATIS bij een abonnement op onze quilt-blog.

Wil je weten welke periodes mogelijk zijn: programma

Wat is onze prijs: prijs
Waar zitten wij: locatie
knop home knop programma knop verblijf knop boeking knop blog contact